Es pot patentar una app o un programa d’ordinador?

Designed by Freepik

 

Una de les principals qüestions que ens plantegem quan desenvolupem una aplicació per a mòbil (app) o un programa d’ordinador és si el podem patentar per tal que la competència no el pugui copiar.

Doncs bé, per patentar una invenció és necessari que aquesta suposi una novetat objectiva, tingui caràcter tècnic i suposi una contribució al coneixement actual. Per tant, el software (app o programa d’ordinador) només es podria patentar si es tractés d’una invenció implementada en un ordinador, que impliqués una clara interacció entre aquest programari i maquinària, per exemple, com passaria amb el disseny d’un programa per aconseguir la conducció assistida en un vehicle. Si aquest no és el cas, com a la majoria dels supòsits, no es pot patentar el producte (tampoc com a model d’utilitat, que és una espècie de patent simplificada) perquè l’ús de la seva aplicació o programa d’ordinador tindrà una utilitat per si mateixa.

No obstant això, es compta amb algunes alternatives per a poder protegir el nostre producte:

Dret d’autor. Segons la nostra legislació, la propietat intel·lectual és l’instrument adequat per protegir un programa d’ordinador, on aquesta “obra” es protegeix per la mera creació. Si una persona física és la creadora, la protecció resultarà per tota la seva vida més 70 anys després de la seva defunció. Si els drets pertanyen originàriament a una persona jurídica (per exemple, perquè el software l’han desenvolupat treballadors d’una empresa), la protecció s’estén per 70 anys després de la divulgació.

En qualsevol cas, aquesta tutela és simplement declarativa. Una altra persona o empresa podria intentar demostrar que va dissenyar un programa igual al nostre abans que nosaltres. Per minimitzar aquest risc, es recomana registrar el programari en el Registre de la Propietat Intel·lectual o bé realitzar un dipòsit notarial amb tots els seus elements. Tant una opció com l’altra seran proves valuoses de l’existència i titularitat dels drets d’autor sobre aquest programa davant d’un possible conflicte.

Disseny industrial. Si l’aparença del nostre programa és suficientment nova (perquè té una “interface” amb uns elements i colors disposats d’una manera totalment original i recognoscible) podem provar el seu registre com a disseny industrial. Aquesta tutela té una durada de 5 anys, renovable per 4 vegades més (fins a 25 anys).

Marca. També podem registrar la marca associada al software (la denominació comercial del seu programa o app, el logotip que usa per identificar-ho; fins i tot una melodia…). Aquesta protecció és de durada indefinida, però ha d’anar-se renovant cada deu anys. Sens dubte, aquesta serà una bona manera de diferenciar el nostre producte, ja que podrà impedir que uns altres es facin conèixer amb el nostre nom o signes identificadors.

Secret industrial. Finalment, quan compartim amb tercers know how o informació sobre elements claus del nostre software, no oblidem incloure en tals relacions clàusules relatives a la confidencialitat i el secret professional, amb l’objectiu d’assegurar la confidencialitat entre les parts, evitar la divulgació d’informació valuosa o fins i tot perquè volem aconseguir la no concurrència de treballadors en un futur immediat.

 

Si vols ampliar aquesta informació, et recomanem assistir a la càpsula formativa Aspectes legals clau per crear la teva empresa” que tindrà lloc el proper dia 3 d’abril del 2018 a les 15:30h i que impartirà Daniel Broto, especialista en temes mercantils.

 

Daniel Broto

Tècnic jurídic-mercantil del Centre d’Empreses

Compartir

5 coses a tenir en compte per a desenvolupar la nostra estratègia de vendes B2B:

Designed by jcomp / Freepik

Per definició, el negoci B2B, o business to business, és aquell en el qual una empresa ven els seus productes a una altra empresa i no directament a un consumidor final.

Es un tipus de venda complex a on el procés es llarg i costós i a on el client no és mou per un impuls emocional sinó per una necessitat raonada.

Per a  desenvolupar una estratègia de vendes B2B hem de tenir en compte els 5 punts següents:

  1. Qui és el nostre client potencial?

És molt importat identificar el nostre segment de clients i  definir la seva tipologia. En el cas de un negoci B2B hem de saber que les compres es realitzen “en equip”. Un directiu pot  iniciar un procés de compra però delegar la recerca  a un col·laborador del seu equip. Els usuaris finals també poden formar part del procés d’avaluació. Hem d’entendre el client potencial com un equip de persones a on cada un juga diferents rols en el procés de compra.

Es molt recomanable tenir un sistema CRM per a poder assegurar la personalització de la estratègia, les accions i el contingut  a cada un dels nostres “contactes” empresarials.

 

  1. On és que el client potencial cerca informació nostre o dels nostres serveis o productes?

En una enquesta recent feta per Google, més del 70% dels compradors van dir que realitzen les seves investigacions en línia abans de contactar-nos (o no) per a demanar una oferta.

Això vol dir que una part del nostre procés de venda ja no el controlem nosaltres sinó el nostre comprador. Aquesta dinàmica del comprador ens obliga a dissenyar una estratègia de màrqueting multicanal. Hem de pensar en els llocs web, les xarxes socials (linkedin, instagram, facebook, youtube), els seminaris i esdeveniments que poden fer servir els clients per obtenir informació de nosaltres.

I no ens podem oblidar dels prescriptors (personal influent com p. e. un col·lega de confiança), consultors o analistes, i els propis venedors i socis del canal distribuïdor que també informen al nostre client!

  1. Què vol assolir el comprador?

Quina necessitat ha de resoldre? Per què ens compren? Això ens  ajudarà a comprendre la percepció del comprador de la nostra proposta de valor (USP). És molt important fer visibles tots els beneficis que aporta el nostre producte o servei  a cada un dels membres de l’equip comprador, especialment aquelles beneficis que ens diferencien dels nostres competidors.

  1. Quin contingut hem de proporcionar als compradors?

Un comprador pot estar content amb una infografia en la fase de descobriment, mentre que un desenvolupador pot necessitar un document més tècnic. Presentacions corporatives, fullets o fulls de producte, propostes comercials, vídeos corporatius, i altres continguts que haurem de tenir en compte per satisfer puntualment les necessitats dels compradors.

  1. Quan?

Els clients potencials tenen necessitats diferents en diferents etapes del procés. Per això hem de dissenyar el nostre propi “embut o funnel” de vendes,  entendre el context del comprador, identificar les preguntes que cal abordar en cada etapa i les correctes mètriques que ens ajudin a corregir accions l’èxit de les nostres accions.

És de vital importància saber el que provoca que un comprador passi a la següent etapa i identificar les barreres a la progressió que afavoreixen la fuga cap a la competència.

 

Per tal d’optimitzar aquest procés comercial us recomanem assistir a la càpsula formativa Com captar els primers clients” que tindrà lloc el proper dia 21 de març del 2018 a les 15h i que impartirà Mònica Mendoza, especialista en temes de motivació i vendes.

 

Sònia Palau

Tècnica de Màrqueting i Finances

 

Compartir

3 condicions per a que un projecte sigui viable

Per a que un projecte sigui viable s’han de complir aquestes condicions:

1. Inversió ha de ser igual al finançament  (PLA D’INVERSIÓ I FINANÇAMENT O BALANÇ). S’aconsella tenir un màxim endeutament del 60%.

2. Ingressos majors que les despeses  (COMPTE DE RESULTATS). Has de conèixer el teu punt d’equilibri (aquella xifra de vendes en què l’empresa ni perd ni guanya, és a dir, quan l’empresa cobreix totes les seves despeses). Saps quant has de vendre per a cobrir les despeses fixes i variables?

3. Cobraments més grans que els  pagaments (PREVISIÓ DE  TRESORERIA). Un Ingrés no és un cobrament, una despesa no és un pagament i viceversa.

 

La teva empresa o projecte empresarial compleix aquestes condicions?

 

Aprèn què és un Balanç, Compte de Resultats i una Previsió de Tresoreria. Seminari gratuït el proper 13 i 20 de març, més informació aquí

 

Jordi Martinez

Tècnic de Finances al Centre d’Empreses

 

Compartir

Activitats a Esplugues de Llobregat

Us deixem un resum de les activitats que han organitzat des de Esplugues Empresa i a les que us podeu apuntar des d’aquesta mateixa web:

 

CURS

DURACIÓ  DATES HORARI LLOC

EXCEL financer mig avançat

16h

5, 7, 12, 14 març 9,30h a 13,30h Aula Informàtica Puig Coca

Word avançat

16h

9, 11, 16, 18 abril 15,30h a 19,30h Aula Informàtica Puig Coca
Desenvolupa el teu talent emprenedor amb Lego Serious Play 5h 17 abril 9h a 14h

Esplugues Coworking

Aspectes legals per crear la teva empresa

4h 24 d’abril 9,30h a 13,30h

Esplugues Coworking

Millorar la gestió per reduir despeses

8h 25 i 27 d’abril 16h a 20h

Puig Coca

Màrqueting i vendes per empreses que comencen

10h 2 i 9 de maig 9h a 14h

Esplugues Coworking

Quins són els impostos que ha de pagar la meva empresa?

4h 15 de maig 9,30h a 13,30h

Esplugues Coworking

Mindfulness en l’empresa. Reducció de l’estrès i lideratge 12h 16, 23 maig i 6 juny 16h a 20h

Puig Coca

Com posar el preu als meus productes o serveis 4h 22 de maig 9h a 13:30h

Esplugues Coworking

Eines gratuïtes al núvol d’internet per gestionar la teva empresa 12h 26, 28 juny i 3 juliol 16h a 20h

Esplugues Coworking

Compartir